Alper Aydın’nın “Fata Morgana” adını verdiği açık hava sergisi 20 Haziran – 20 Ağustos 2023 tarihleri arasında Ordu – Yason Burnu’nda.
“Fata Morgana” 100 hektarlık bir alana yayılarak Türkiye’de solo olarak düzenlenen en büyük açık hava sergisi olma özelliğini taşıyor.
Alper Aydın’ın ilk kişisel sergisi “Fata Morgana” adını bir hava olayından alıyor. Bir çeşit serap etkisi gösteren olay gerçekleştiğinde, cisimler denizin üstünde uçuyor gibi görünmektedir. Sanatçı, serginin yapılacağı Yason Burnu’nda da gerçekleşen bu hava olayından referansla; geçmiş, şimdi ve gelecek algısına, insanın doğa karşısındaki yerine ve anlamına odaklanarak sanat üzerinden zaman ve mekana dair hikâyelerle olması muhtemel sıra dışı senaryolara dair post-apokaliptik imgeler yaratıyor.
Yeryüzünün jeolojik oluşumunu, Adem ile Havva’nın yaratılış mitini, insanoğlunun doğa ve yaşam ile kurduğu diyaloğu, insan sonrası Dünya’yı imleyen eserler, sanatçının doğup büyüdüğü Yason ve Sülü Burnu ile Sarısu’daki deniz ve açık arazilerle tarihi Yason Kilisesi ve Taşbaşı Sanat Alanı gibi mekanlarda izleyici ile buluşacak. Yaklaşık 100 hektarlık bir araziye yayılan “Fata Morgana” sanatseverlerin eserleri doğadaki değişimlerle izlemesine olanak tanıyor.
Bu bağlamda, sergi görülmesi gereken önemli bir sanat etkinliğinin yanı sıra doğanın, denizin, volkanik kayalıkların ve bölge tarihinin sanatla olan diyaloğunu da izleyicinin algısına sunuyor. Sanat tarihimizin en büyük açık doğal alan sergisi “Fata Morgana”, varlığımıza dair hakikati bizlere anlatarak, derin ve tinselleştirilmiş bir sergi deneyimi.
Alper Aydın; heykel, enstalasyon, çizim, resim ve doğal malzemelerle yapılmış geri dönüştürülebilir düzenlemelerin de içinde olduğu çoklu pratiklerle tasarladığı “Fata Morgana” sergisinde ekolojik süreçte canlıların, özellikle insanların, mekânsal var oluşlarını sosyolojik, tarihsel, arkeolojik bir altyapıyla irdeliyor ve kültürel bellek üzerinden geleceği geçmişle okunabilir kılmayı amaçlıyor.
Alper Aydın (1989) Hakkında
Alper Aydın, Ordu Güzel Sanatlar Lisesi’nden sonra Ankara Gazi Üniversitesi Resim Öğretmenliği Heykel Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. 2010’da İtalya’da heykel, video ve performans pratikleri üzerine eğitim aldı. “Türkiye’de Yeryüzü Sanatı” başlıklı tezi ile Gazi Üniversitesi’ndeki yüksek lisans eğitiminin ardından 2019 yılında “Performans Olarak Beden ve Doğa Diyaloğu” teziyle Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü’nde doktorasını tamamladı.
Çalışmalarında içinde bulunduğu çevrenin fiziki koşulları ve doğanın kendine has akışını içselleştiren Aydın; heykel, yerleştirme, performans ve doğal malzemelerle yapılmış geçici düzenlemeler ile iç ve dış mekan deneyimini farklı boyutlara taşıyor. 2012 yılında Türkiye’nin en iyi 13 genç çağdaş sanatçısından biri olarak gösterilen Aydın’ın İstanbul Modern’den Yapı Kredi koleksiyonuna kadar birçok kurum ve özel koleksiyonda çalışmaları yer almaktadır. Paris, Berlin, Perugia ve İstanbul gibi birçok yerli ve uluslararası konuk sanatçı programına katılan Aydın, aynı zamanda SİS Konuk Sanatçı programının eş kurucularından biridir. Katıldığı sergiler arasında Kochi Bienali – Hindistan 2022-2023, Changwon Heykel Bienali – Kore 2022, Mardin Bienali 2022, 15. İstanbul Bienali 2017, Capadox Çağdaş Sanat Festivali – Kapadokya 2017, “Yok Olmadan” – İstanbul Moden Müzesi 2016 yer almaktadır.
Yason Burnu Hakkında:
Yason Burnu, Ordu’nun aynı zamanda bir yarımada olan Perşembe ilçesinin en ucundaki mahallesi Çaytepe’nin denize uzandığı yerdir. Birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal SİT alanı olan yerleşimin antik dönemdeki ismi “Iasonia Akte”dir. Strabon’un “Geographika” adlı eserinde Samsun’dan kıyı boyunca doğuya gidildiğinde varılan çıkıntıdır. Hitit, Frig, Kimmer, Roma, Bizans, Pontus ve Osmanlı dönemlerinde aktif bir yerleşim ve ticaret yoludur.
Yason Burnu (Cape Jason), Altın Post efsanesinde Jason’un kaptanı olduğu Argonotlar, gemileri Argo ile İstanbul Boğazı’nı geçerek Karadeniz’e açılmışlar Yason Burnu’nda dinlenmişlerdir. Altın postun ele geçirene mutlak iktidar verdiğine inanılır.
Fata Morgana:
Proje Direktörü: Ceren Erdem
Proje Kaynak Direktörü: Hülya Kızılırmak
Danışma Kurulu: Çelenk Bafra, Zeynep Bora, Elif Kamışlı, Atanur Memiş, Merve Yalçın