Zeyrek Çinili Hamam, Türkiye ve yurt dışından sanatçıların açılışa özel yeni üretimlerinin yer aldığı Kalıntıların Şifası (Healing Ruins) isimli sergi ile 30 Eylül 2023’te kapılarını ziyaretçilere açıyor.
Mimar Sinan’ın Eseri Zeyrek Çinili Hamam 13 yıllık restorasyonun ardından müze ve tarihi sarnıçlar ile yeniden hayat buluyor. Adını UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Zeyrek semtinden alan Zeyrek Çinili Hamam, The Marmara Grubu’nun 13 yıl süren özenli ve heyecan verici restorasyon çalışmaları sonucunda şehre bir kültür mirası olarak yeniden kazandırılıyor.
Kalıntıların Şifası sergisi vesilesiyle Zeyrek Çinili Hamam ziyaretçileri, geçici süreliğine bu önemli kültürel mirası hamam olarak kullanılmadan önce son kez deneyimleme şansı bulabilecekler.
Küratörlüğünü Anlam Arslanoğlu de Coster’in üstlendiği Kalıntıların Şifası sergisi, hamamın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alıyor. Sergi, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
Sergiye katılan 22 sanatçı arasında Francesco Albano, Adrian Geller, Alice Guittard, Başak Günak, Maryam Hoseini, Ahmet Doğu İpek, Lara Ögel, Zoë Paul, Daniel Silver, Panos Tsagaris, Ezgi Türksoy ve Elif Uras hamamın tarihi, mitolojisi ve mimarisine yanıt veren, mekâna özgü yeni işler üretiyor.
Sergide ayrıca Erol Akyavaş, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşçıyan, Dorothy Cross, Candeğer Furtun, Cecilia Granara, Renée Levi, Maude Maris, Ayça Telgeren ve Marion Verboom’un yapıtları da yer alacak.
5 Kasım 2023 tarihine kadar sürecek Kalıntıların Şifası sergisinin ardından hamam yeniden ısıtılacak ve 2024 yılı başından itibaren kullanıma açılacak.
Daniel Silver, Photograph, Hadiye Cangökçe