Canavar’ın İlk Kişisel Sergisi Versus Art Project’te

Mural sanatçısı kimliğiyle tanınan Canavar’ın ilk kişisel sergisi “Herşey yolunda”, 9 Eylül itibariyle Versus Art Project’te izleyicilerle buluşuyor. Toplumsal baskı, iktidar sevdası, fetihçilik, insanın şehirdeki varoluş ve yaşam mücadelesini merkezine alan sergide sanatçının üç senelik üretim sürecini kapsayan çalışmaları yer alıyor.

Toplumun kötücül yanı, acı ve hazlarını gözlemleyerek, bu kültürel baskıların insan psikolojisi üzerinde yarattığı travmatik etkilerden beslenen Canavar, üretiminin referans noktalarını Kafka’nın “Dönüşüm” ve “Babaya Mektup”u ile Nietzsche‘nin “Böyle Söyledi Zerduşt”una dayandırıyor.

Eril iktidar baskısı altında ötekileşen bireyin ait olamama ve beden – kimlik yabancılaşmasının bir temsili olan hamam böceği figürünü kendisiyle özdeşleştiren sanatçı, “Herşey yolunda” sergisinde şiddet ve öfkenin bulaşıcı hâlini, varoluş sürecini etkileyen deneyimlerini irdeliyor.

“Şimdi dört duvar arasında, çerçeveler içinde ve dingin bir ışık altında bulacaksınız onu; Namıdiğer sanatçı olarak canavar.

Canavar bir sabah kendini bir sanatçıya dönüşmüş olarak bulmuşsa, bu onun yarın başka bir şeye de dönüşebilme ihtimali olduğundandır. Çünkü işte o ‘tastamam bir insandır.’ ”

(Ezgi Bakçay, sergi metninden alıntıdır)

Canavar’ın 60’a yakın sprey boya çözümlemesi, pentür, gravür ve duvar üzerine gerçekleştirdiği performatif uygulamanın yer aldığı sergi, sokak sanatçısının galeri içindeki kalıplaşmış varlığını farklı bir perspektiften tartışmaya açıyor.

Francis Bacon’dan referansla eril baskı, soy devamı, erkek çocuğa yüklenen sorumluluk konularının işlendiği “C1” adlı eseri ile izleyiciyi karşılayan “Herşey yolunda” sergisi, Canavar’ın toplumun farklı karakterlerinin yansımalarını ele aldığı çalışmalarına yer veriyor.

Canavar’ın izleyiciyi toplum tarafından dayatılan normlar ile yüzleştirmeyi amaçladığı “Herşey yolunda” sergisini, 9 Eylül – 9 Ekim tarihleri arasında Versus Art Project’te ziyaret edebilirsiniz.