Cem Alper sizin için seçti

Resim sanatı ile ilk tanışmam 80’li yılların sonunda ailemin evimize aldığı bir Necdet Kalay tablosu ile başladı sanırım. Sahip olduğum ilk eser de 90’ların ortasında annemin bekar evime gelip astığı bir Mustafa Ayaz idi. Takip eden yıllar içerisinde ise annemin resim sanatına artarak devam eden ilgisi ile müzayede katalogları, sanatçılar ile ilişkiler, sergiler ve galeri sahipleri ile sohbetler beni de zamanla bu dünyanın içerisine çekti.

Bilinçli olarak ilgilenmeye başladığım yaklaşık son 15 senedir odağım çağdaş sanat oldu hep. Önceleri farklı Türk sanatçılardan eserler edinmeye çalışarak başlayan süreç, beğenimin daha fazla olduğu sanatçıların değişik dönem eserleri ile çeşitlenerek devam etti. Çağdaş Türk resmini sırası ile heykel ve yine çağdaş yabancı sanatçıların eserleri takip etti.

​Ülkemizin önde gelen koleksiyonerlerinin sergi ve kitaplarını gördükten sonra kendi meşgalemi tam olarak nasıl tanımlayabilirim bilemiyorum ama son dönemde kendi zevkim ve tabii bütçeme göre daha çok tercih ettiğim önemli sanatçıların nicelikten ziyade niteliği ağır basan eserlerini tutmaya gayret ediyorum. Ben her konuda herkese “ilk üçlerini” sormayı severim, eğer bana şu anda içlerinden eserlerini en beğendiğim üç sanatçıyı sorarsanız Alaattin Aksoy, Canan Tolon ve Seçkin Pirim derim herhalde. Gayret ettiğim bir diğer unsur ise eserlerimi kullanabilmek. Tercih ettiğim tüm eserleri değiştirerek evimin bir köşesinde kullandığım gibi daha etkileşim içerisinde olabildiğimi düşündüğüm heykel, enstalasyon ve video art gibi eserlere ağırlık vermeyi ihmal etmiyorum.

Gözde Eşkazan - Optik Kinetik Topaçlar

Artnivo’nun sanatçıları arasında yaptığım seçimde yaşanabilirliliğinin etkisinde kalarak ilk tercihim kuşkusuz Gözde Eşkazan’ın Optik Kinetik Topaçlar isimli eseri olacak. Eserde beni tartışmasız olarak ilk çeken eserin işlevselliği. Eser kişiyi gerçekten “içine alabildiği” gibi hem sanatçının altını çizmek istediği gerçeklik, yansıma ve illüzyon vurgusunun uygulamalı bir oyunu, hem de hava akımları ile hareket edebilen canlı bir obje olarak bence çok yönlü. Optik Kinetik Topaçlar bu özellikleri ile sahip olmayı isteyebileceğim bir eser.

Gözde Türkkan - Full Contact Train Hard Fight Easy

Artnivo’da diğer seçimlerim iki adet fotoğraf çalışması olacak. Bunlardan bir tanesi Gözde Türkkan’ın Train Hard Fight Easy adlı eseri. Bu fotoğrafta benim ilgimi ilk çeken unsur bir dövüşçünün hareket halindeki bir anının yakalanmış olması. Bu özelliği ile fotoğrafın bende uyandırdığı dinamizm ve devamlılık hissi hoşuma gitti. Aynı zamanda yanılmıyorsam sanatçının kendisinin de dövüş ile ilgileniyor olması sanatçıyı bu fotoğrafı diğerlerine göre daha yakın bir ilişkili içine sokuyor olsa gerek.

Jacqueline Roditi - La Perla

Seçeceğim diğer fotoğraf Jaqueline Roditi’nin La Perla isimli çalışması. Bu fotoğrafta ilgimi çeken iki imge ile arkasından akla hemen bir, iki, ve hatta düşünce gücü zorlanabilirse daha fazla hikaye getirebilmesi. Bence bu açıdan iki boyutlu olmasına rağmen farklı hikayelerle yorumlanabilecek statik olmayan bir fotoğraf olması sebebi ile bende olmasını isteyeceğim ve kullanacağım bir eser.