Tansa Mermerci Ekşioğlu sizin için seçti

artnivo.com sanatçıları ve eserleri arasında ilk etapta gözüme çarpanlar: Alper Aydın’ın “Nuh” ve “Taşların Gerçek Ölçütü 2” isimli işleri; Mete Ersöz’e ait “İsimsiz” adlı, uçan helyum balonu fotoğrafı; Jacqueline Roditi’nin “The Stairs” adlı çalışması; Leyla Emadi’nin “Celebration” ve “Hangover” adlı işleri ve Erdal İnci’nin “Rats” adlı videosudur.

Genelde beğendiğim işlerde güzellik unsurundan çok işin düşündürücü olması beni cezbediyor. İlk bakışta anlaşılan işler yerine, anlatımı güçlü, kafa kurcalayan ve tecrübelerimle / duyularımla bağlantı kuran işler hoşuma gidiyor. Birey olarak hassas olduğum, üzerine düştüğüm bazı konular var. Kendi koleksiyonumu oluştururken de bu konuları tema olarak ele almaya özen gösteriyorum. Bu temaları; cinsiyet politikaları, kentsel dönüşüm, politik mizah ve din kargaşası / ruhsal gelişim olarak sıralayabiliriz.

Alper Aydın - Nuh

artnivo.com için bu seçkiyi yaparken de koleksiyonuma paralel olan seçimler yapmış oldum. Alper Aydın doğa ve insan teması üzerine eğilen, yeryüzü üzerine düşünüp üreten bir sanatçı. Sanatçının işleri izleyiciyi bağlantılar kurmaya zorluyor. “Nuh” adlı işi, Nuh’un gemisini kafamda canlandırdığım bir iş. Ayrıca bir inanışı, efsaneyi, dini çağrıştırdığından ilgimi çekiyor. “Taşların Gerçek Ölçütü 2” ise Fluxus akımındaki gibi, olanı reforme eden, düşündüren, güldüren bir iş.

Mete Ersöz - İsimsiz

Mete Ersöz’ün helyum dolu alüminyum folyo balonu ise bana “The Red Baloon” (Kırmızı Balon) adlı klasik çocuk kitabını hatırlattı. Bir balonun aklıma getirebildiklerini düşündüm. Çocukluk, arkadaşlık, yalnızlık, özlem… Mete Ersöz’ün çoğunluğu mimari fotoğraflardan oluşan artnivo.com portföyü arasından bu fotoğrafını seçmiş olmamda kentsel dönüşüm ile renksizleşen bir şehirde, şehir yaşamındaki detaylarda sadelik ve gösterişsiz güzellikleri arıyor olmam da yatıyor.

Jacqueline Roditi - The Stairs

Jacqueline Roditi, objektifine takılan zamansız anlarda, 1950’ler fotoğraf mirasını kendi işlerine taşıyarak, fotoğrafçılık tarihine atıfta bulunan bir sanatçı. Roditi’nin “The Stairs” adlı çalışması her gün önünden geçtiğim bir manzara olması açısından benim için tanıdık ve samimi. Bir yandan da merdiven ve asansörün aynı kare içindeki birlikteliğinin günlük yaşam içinde yaşadığımız ikilemlerin alaycı bir betimlemesi gibi olması hoşuma gitti. Geniş bir açıdan bakılacak olursa bu her iki olgu da hayattaki çıkış ve inişlere kılavuzluk ediyor gibi.

Leyla Emadi - Hangover

Leyla Emadi’nin “Celebration” ve “Hangover”ı kullanılan malzeme ve başlık seçimi açısından çok eğlenceli işler olmakla birlikte, arkalarında neler barındırabileceklerini merak ediyorum. Koleksiyonumda kadın ve cinsiyet politikalarının üzerinde yoğunlaştığımdan, Emadi’nin bu masum işlerle anlatmak istediklerini bir “tık” ileri veya geri sardığımda karşıma ne çıkabileceğini bilmek istiyorum.

Erdal İnci - Rats

Erdal İnci hipnotik klon konseptli videolar üretiyor. Daha önce de bahsettiğim gibi kentsel dönüşüm ve şehirleşme gündelik hayatta kafamı kurcalayan konuların başında geliyor. Bu sebepten dolayı, İnci’nin “Rats” adlı video işi yaptığım seçkinin bir parçası oldu. Nüfusun her geçen gün arttığı, ona bağlı olarak yaşam kalitesinin hızla azaldığı şehirlerde insanların bir süreden sonra bir yerden bir yere koşuşturan sıçanlardan farkı kalmıyor.

Yaptığım seçkide yukardaki sanatçıların kendime en yakın bulduğum işlerine odaklanmayı tercih ettim. Seçkide yer alan genç sanatçıların dışında sanat pratiklerinde yurt içi ve yurt dışında belli yerlere gelmiş tecrübeli, olgun sanatçılardan Gülsün Karamustafa, İpek Duben, ve Necla Rüzgar ise benim için çok özel sanatçılar arasındadırlar. Bu sanatçıların, artnivo.com'da sergilenen işleri de, tartışmasız, dikkat çekici ve çok güçlüler.