SAHA 10 Yaşında: Çelenk Bafra İle Röportaj

Türkiye’de görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarların üretim ve gelişim ortamlarını desteklemek, uluslararası sanat kurumları ve ağları ile etkileşimlerini artırmak amacı ile kurulan SAHA Derneği’nin 10. senesi dolayısıyla, SAHA ’nın direktörü Çelenk Bafra ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportaj kapsamında SAHA Derneği hakkında merak ettiklerimiz yanı sıra, 29 Eylül – 02 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek SAHA Studio Açık etkinliği ve SAHA’nın ilerleyen süreçteki projeleriyle ilgili bilgiler edindik.

Türkiye çağdaş sanatını evrensel sanat ekosistemiyle buluşturan SAHA Derneği’ne katkıları dolayısıyla teşekkür ediyor ve gelecekteki projelerini heyecanla bekliyoruz.

İyi ki var SAHA Derneği!

Bize kısaca SAHA’nın kuruluş amacı ve misyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?

2011 yılında dokuz kurucu üyenin girişimi ve 31 üyenin katkılarıyla çalışmalarına başlayan SAHA Derneği, Türkiye’den görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarların üretim ve gelişim ortamlarını desteklemek, uluslararası sanat kurumları ve ağları ile etkileşimlerini artırmak amacı ile kuruldu.

SAHA destek verdiği projeler için fon ihtiyacını ne şekilde sağlıyor?

Türkiye sanatı için evrensel sanat ekosistemiyle bütünleşen bağımsız bir “saha” oluşması adına birlikte çalışmanın önemine inanıyoruz. Üyelerimiz, kurumsal destekçilerimiz, SAHA Studio ve SAHA + destekçilerimiz, proje ortaklarımız ve gönüllü danışmanlarımızla katılımcı bir yönetişim ve çok yönlü bir kaynak geliştirme anlayışı benimsiyoruz. Tek yöntem ya da biçim yerine, çoğulcu, esnek, sürekli ve sürdürülebilir destek ve kaynak geliştirmenin önem ve zorluğunu bilerek bu alanda yoğun çalıştığımızı söyleyebilirim.

SAHA Derneği, sanatçı, yazar, küratör ve araştırmacılara ne gibi desteklerde bulunuyor? SAHA’dan destek almak isteyen sanatçı, yazar, küratör ve araştırmacıların başvurularını kurumlar üzerinden kabul ediyorsunuz. Başvurunun kurumlar üzerinden ilerlemesinin sebebi nedir? Ayrıca desteklediğiniz projelerde aradığınız kriterler genelde neler oluyor?

Kâr amacı gütmeyen sanat kurumları tarafından davet edilen sanatçı ve küratörlerin sergi, yayın ve kamusal program gibi projelerinin hayata geçmesi için kurumlarla işbirliği içinde çalışır; proje sürecinde kolaylaştırıcı rol üstlenir ve üretim desteği verir. Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışır. Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım eder.

Bir sonraki SAHA Sürdürülebilirlik Fonu tarihleri belli oldu mu? Eğer belli olduysa, detaylarını bizimle paylaşmanız mümkün müdür?

Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştiriyoruz. 8 Ekim itibariyle bağımsız ve ticari amaç gütmeyen sanat inisiyatiflerine açık çağrı yapmayı ve özellikle İstanbul dışında güncel sanat alanında program yapanlara öncelik vermeyi düşünüyoruz. Bu fonla farklı kentlerden sanat inisiyatiflerinin yıllık programlarının sürekliliğine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

29 Eylül’den 2 Ekim’e kadar SAHA Studio ziyaretçilerin gezmesi için saat 13.00 – 19.00 arasında açık olacak. SAHA Studio bünyesinde araştırmalarını yürüten sanatçılar Yasemin Nur, Onur Gökmen, Ege Kanar, Bengü Karaduman ve Merve Ünsal’ın çalışmalarının yer alacağı gösterimde ziyaretçileri neler bekliyor?

Beyoğlu’nda sanatçı ve küratörler için açtığımız SAHA Studio da ikinci senesini doldururken Ekim’de yeni döneme başlayacağımız sanatçılarla birlikte farklı kentlerden toplam 19 sanatçıya İstanbul’a gelen uluslararası 4 küratör ve yazara uzun süreli stüdyo veya çalışma mekanı, araştırma ve proje üretim imkanı ve sergileme ve etkileşim ortamı sağlamış oluyoruz. Ocak ayından beri SAHA Studio’da birlikte ve birbirimizden öğrenerek, tartışarak hatta bazen dertleşerek geçirdiğimiz sürecin sonunda beş birbirinden değerli sanatçının ortaya çıkardığı yeni yapıt ve projeleri sizlerle paylaşmak üzere kapılarımızı açıyoruz. Serginin yanı sıra hemen her gün farklı etkinlilerimiz de var. Kısaca programdan bahsedersem:

29 Eylül Çarşamba
*16.00-16.30 Bengü Karaduman ses performansı: 14 Gölge
1 Ekim Cuma
*16.00-17.00 Söyleşi: Merve Ünsal & Nazlı Yayla
*17.15-18.30 Söyleşi: Yasemin Nur & Emre Koyuncuoğlu
2 Ekim Cumartesi
*13.30-14.30 SAHA Studio katılımcıları birbirine soruyor
*15.30-17.00 SAHA Sanatçı kitapları tanıtımı & Kerem Ozan Bayraktar eşliğinde Çelenk Bafra, Yağız Özgen, Ulya Soley, Ulaş Uğur ile söyleşi

Gelecek süreçte gerçekleşecek SAHA projelerine dair bilgileri bizlerle paylaşmanız mümkün müdür?

Amsterdam, Berlin, Beyrut, Londra, Saint Ives, Viyana ve New York’taki sanat kurumlarıyla kurduğumuz ortaklıklarla Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin farklı misafirlik, araştırma ve stüdyo programlarına katılımını sağlıyoruz. Örneğin, New York’taki ISCP için sanatçılar Sümer Sayın ve Barış Göktürk’ün üç aylık programa katılımına destek oluyoruz ya da daha önce de sanatçıları desteklediğimiz Amsterdam’daki kraliyet akademisi Rijksakademie’de Cihad Caner SAHA’nın işbirliği ve desteğiyle iki yıllık kapsamlı misafirlik programına başlıyor. Octopus Programı kapsamında, Avrupa, Akdeniz ve Afrika’dan 10 sanat akademisi ve kültür kurumuyla 2022 yazına dek sürecek ortaklığa devam ediyoruz. SAHA Studio sanatçılarından Bengü Karaduman’ın katılımcı ve benim küratör olarak davet edildiğimiz program, Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Başak Şenova tarafından tasarlanıp yürütülüyor, ve yakında Güney Afrika’dan İskandinavya’ya farklı coğrafyalarda sergi ve programlar gelecek yıl bizi bekliyor. Hem SAHA hem SAHA Studio Açık hakkında ayrıntılı bilgi için web sitemize bakabilirsiniz: www.saha.org.tr

Fotoğraf Kredisi: Ali Kabaş